Jumătăți de adevăr

WalkingAndTalking_700x350

Din pură întâmplare am văzut emisiunea asta. Se vorbește de schema piramidală Herbalife. Cum își înseală cu bună știință clienții și distribuitorii. Am văzut „adevăruri” despre adevărata poveste Herbalife și am avut un „deja vu”. Este adevărat că Herbalife a căzut de acord cu FTC ( Federal Trade Comision”, instituția americană ce reglementează comerțul în statele Unite, pentru a evita acuzația de schemă piramidală. Deci urma un proces între FTC și Herbalife pe acest subiect. Dar cum se întâmplă mai mereu în business, e suficient să modifici un pic cuvintele în adevăr, vezi sloganul postului, că să schimbi cu totul sensul ideei.

Pentru că este de larg interes, și pentru exercițiului corectitudinii comunicării, să presupunem că acest gen de companii, Herbalife, Amway, Avon, NuSkin, Oriflame sunt scheme piramidale. Întrebarea este de ce ele încă funcționează ? Că dau șpagă la forurile de reglementare, aud așa tare pe undeva în public. Se prea poate. Dar trebuie probat. Nu cred că cineva dintre noi acceptă cu seninătate o acuzație ce i se aruncă în față sau în spate, așa cu nonșalantă. Trebuie demonstrată. Mulți dintre noi am venit în contact, fie și ca discuție doar, cu acest gen de afaceri. Este un mod de a distribui produse. O să revin asupra acestei afirmații. Unii dintre noi am intrat, am lucrat, unii dintre noi am ieșit repede, alții continuăm să mergem alături de ele. Cert este că ele există, și nu ieri de astăzi, sau de câțiva ani. Curentul a apărut în anii 30 în Statele Unite, a avut numeroase convulsii, acuzații și soluționări. O schemă piramidală, Pontzi sau altcumva, presupune că se vehiculează bani în schemă fără un scop. Banii aceia nu produc valoare adăugată. Caritasul a fost o astfel de schemă. Se aruncă bani în schemă, și cât există intrări în sistem, schema va funcționa. Aceasta este o schemă piramidală. Mă întreb și vă întreb, nu ar trebui să declarăm și casele de ajutor reciproc că sunt o schemă ilegală ?

Dar vorba lui Iorga, „cine nu cunoaște istoria, riscă să o repete”. În 1975, o altă companie de acest fel a trecut prin furcile caudine ale unui proces public cu FTC, exact pe același subiect. FTC vs Amway. Iar verdictul a fost că ”Amway este o afacere legitimă prin care se distribuie produse și informații”. Sunt date publice și pot fi verificate. De asemena, există cărți care „dezvăluie” mârșăvia din spatele ușilor închise ale acestor oameni fără scrupule care profită de speranțele oamenilor. UN exemplu este „Merchants of Deception”(Vânzătorii Înșelăciunii) al lui Eric Scheibeler în care un fost distribuitor Amway „dezvăluie ilegalitățile” la care se dedau acești oameni.

Însă trebuie ca cineva să se uite și în cealaltă parte. Sunt companii înființate în 1880, unele dintre ele, altele în anii 50, altele mai tinere. Este știut că orice schemă piramidală nu rezistă mai mult de câțiva ani. Se epuizează intrările și seacă izvorul de bani. Aceste companii rezistă, ba încă au creșteri ale cifrelor de afaceri, în ciuda tuturor prognosticurilor că nu au cum să reziste mulți ani pentru că se epuizează numărul oamenilor care ar putea intra în afacere. Există investigații ale unor ziariști americani care s-au aplecat asupra acestui subiect pentru că este de larg interes. Richard Poe are câteva cărți scrise pe acest subiect. Investigațiile lui Poe sunt rezumate aici și puteți să le apreciați voi înșivă. De asemenea, un cadru academic a făcut investigații privind acest subiect, de la începuturile lor și până astăzi. Și iarăși vă invit să parcurgeți cu ochii voștri datele rezultate, în rezumat, sau în extenso, citind cărțile.

Cert este că nu mi se pare corect să transferi frustarea pe care ți-o dă eșecul către companie sau către produs. Și o spun ca unul care am avut refuzuri înainte să lucrez în vânzări, dar și după ani mulți de experiență în vânzări. Nu e o rețetă rapidă de îmbogățire. Nu există așa ceva. E un drum mai lung sau mai scurt, mai ușor sau mia greu, în funcție de fiecare dintre noi, de abilitățile noastre, de dorința noastră. Știu că nu ne-a ieșit din prima tot în profesia fiecăruia dintre noi. Atunci de ce pretindem să iasă totul din prima ? Să facem prima vânzare ușor, să înscriem primul colaborator ușor ? E o cale de a face business și nu de a primi un cadou.

Dincolo de justețea afirmației cu schema piramidală, se pune întrebarea : ce formă geometrică are organizați în care lucrezi ? Dar societatea în care trăim ?

Cred că în cazul unui eșec, la analiză, trebuie să începem întâi cu noi. Apoi cu cei care ne ghidează. Aici trebuie luat în calcul faptul că majoritatea sunt amatori în acest domeniu. Așa că…Trebuie căutat „omul cheie”. Detalii poate într-o postare ulterioară…

Gândul de final : adevărul este în fața noastră.  Noi trebuie să  îl pipăim pe de-a întregul ca să-l putem înțelege pe de-a întregul.

Un gând despre „Jumătăți de adevăr

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: