Cresc cartofii prăjiți mortalitatea ?

Are potatoes healthy?

Știu că multora dintre noi le plac cartofii prăjiți. Însă efectul lor s-ar putea să nu fie la fel de plăcut pentru sănătatea noastră. Mai jos aveți o discuție legată de studii noi pe acest subiect, cresc cartofii prăjiți mortalitatea ?

(CNN) .Cheia sănătății voastre este modul în care gătiți. Cei care mănâncă cartofi prăjiți de două sau trei ori pe săptămână,își dublează riscul unei morți premature comparativ cu ce care evită acest lucru, a arătat un studiu recent publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Consumul cartofilor care nu au fost prăjiți nu a putut fi corelat cu un risc similar de moarte precoce, au notat cercetătorii.

Sunt cartofii sănătoși ?

„Consumul de cartofi este în creștere în toată lumea,” a avertizat Dr. Nicola Veronese, conducătorul studiului și cercetător la National Research Council din Padova, Italia.

În 2014 americanii au consumat aproape 51 de kilograme de persoană, conform National Potato Council. Din aceștia 15 kilograme erau cartofi proaspeți, restul de aproape36 de kilograme fiind procesați. Conform US Department of Agriculture, majoritatea cartofilor gătiți în America sunt cartofi franțuzești, adică cartofi prăjiți.

Grăsimi trans în cartofii prăjiți

Veronese și colegii săi au urmărit 4,440 persoane cu vârste cuprinse între 45 și 79 de ani și peste pentru o perioadă de 8 ani cu scopul de a studia osteoartrita. Echipa de cercetare a decis să lase momentan de o parte obiectivul principal al osteoartritei și să studieze consumul de cartofi al persoanelor din studiu.

Deși cei mai mulți dintre noi bănuim că a consuma cartofi prăjiți ar putea fi nesănătos, sunt date foarte putine pe acest subiect, a explicat Veronese.

The healthiest ways to cook veggies and boost nutrition

Cel mai sănătos mod de a găti legumele și creșterea nutriției

Cercetătorii au împărțit participanții în subgrupe formate după frecvența cu care consumau săptămânal cartofi. După 8 ani, au murit 236 dintre participanți. Analizând  datele fiecărui grup, Veronese și echipa lui au constat că cei care au consumat cartofi prăjiți de două sau trei ori pe săptămână și-au dublat șansa unei morți premature comparativ cu cei care nu au consumat cartofi prăjiți.

Cartofii prăjiți, cipsurile din cartofi, tocătura de cartofi – și orice altă metodă ce presupune o tigae – sunt incluși sub umbrela cartofilor prăjiți,” a explicat Veronese.

Vârsta și sexul participanților nu au influențat rezultatele, dar datele au arătat că bărbații erau mai predispuși decât femeile, și tinerii mai predispuși decât vârstnicii de a consuma mâncarea prăjită.

Studiul este observațional, adică cercetătorii pur și simplu au urmărit comportamentul  unui grup de oameni și au găsit o asociere între un comportament- consumul de cartofi prăjiți-și un alt factor- moartea prematură. Pentru că este un studiu observațional, Veronese și coautorii au subliniat că nu se pate face o corelare directă între consumul de cartofi prăjiți și moartea precoce – sunt necesare mai multe cercetări care să aducă mai multe concluzi pe acest subiect.

„Chiar dacă este un studiu observațional, credem că uleiul de gătit bogat în grăsimi trans este un factor important care explică mortalitatea în grupul celor care au consumat cartofi prăjiți,” a spus Veronese. Grăsimile trans au dovedit că duc la creșterea grăsimilor „rele,” sau LDL colesterolul din sânge, care duce la la boli cardiovasculare.

Good fats can cut risk of death by 27%, study says

Grăsimile bune pot reduce riscul de deces cu 27%,conform studiilor

Acum, a mai spus el, „alți factori importanți,” incluzând obezitatea, sedentarismul, folosirea unor cantități mari de sare pot contribui la moartea precocea celor care consumă cartofi prăjiți de două sau trei ori pe săptămână.

CEO a Consiliului Național Al Cartofului, John Keeling spune că „sutdiul nu este relevant pentru populația generală” pentru că rezultatele au fost colectate de un studiu pentru osteoartrită incluznd doar pacienți cu osteoartrită. „Cartofii sunt o legmă fără îndoială, de o calitate înaltă,” a spus Keeling. El a spus că un cartof de mărime medie are 110 calorii, nu are grăsimi, nu are sodiu, nu are colesterol, și oferă aproape o treime din necesarul zilnic de vitamină C și aduce mia mult potasiu decât o banană.

„Modul cum este gătit un cartof va influența caloriile, conținutul în grasimi, si sodiu,” a spus Keeling, oricum nutrienții de bază rămn „indiferent cum este gătit.”

Pe baza datelor din studiu, Keeling a spus, „este o extrapolare prea mare asupra noțiunii decartofi prăjiți sau oricărui tip de cartof, ca fiind nesănătos.”

Susanna Larsson, profesor asociat la Institutul Medicinei Ambientale, la Institutul Krolinska din Stockholm, notează că noul studiu nu aduce „nicio dovadă” că consumul de cartofi în sine ar crește riscul morții precoce. Larsson nu a participat la acest nou studiu. În schimb ar putea fi „alți factori” sugerai de  însuși Veronese.

„Consumul de cartofii prăjiți poate fi un indicator a unei diete mai puțin sănătoase care este asociat cu creșterea mortalității,” a spus Larsson, care a condus,de asemenea, un studiu despre consumul de cartofi. Studiul ei nu a găsit nicio creștere a riscului cardiovascular legat de consumul de cartofi.

Rolul acrylamidei

Pericolul potențial al consumului de hrană prăjită și cu carbohidrați, ca și cartofii prăjiți, este acrylamida, spune Stephanie Schiff, dietician recunoscut la Spitalul  Northwell Health’s din Huntington, New York. Schiff  nu a participat la studiu.

Can burnt toast and roasted potatoes cause cancer?

Poate pâinea prăjită și cartofii fripți să cauzeze cancerul ?

Acrylamide este „o substanță chimică produsă când o mâncare bogată în carbohidrați, cum sunt cartofii, este prăjită, friptă sau coaptă la temperaturi înalte,” a explicat Schiff. Procesul de înegrire este de fapt o reacție care produce acest compus chimic care cauzează cancer animalelor de laborator și considerat toxis pentru oameni,  a spus Schiff. Acrylamide este o cauză potențială pentru cancer, a mai spus.

„Puteți reduce cantitatea de acrylamidă ingerată prin fierbierea sau a găti cu aburi decât să prăjiți mâncarea,” după Schiff. „Dacă prăjiți mâncarea, făceți-o repede”

A mai sugerat să preferați mâncarea mai puțin prăjită pentru că „cu cât este mai închisă la culoare mâncarea, cu atât cantitatea de acrylamide este mai mare.”

 

În sfârșit, Schiff spune că cartofii nu ar trebui depozitați în frigider pentru că aceasta ar putea duce la producerea unei cantități mai mari de acrylamidă atunci când cartofii sunt gătiți ulterior.

„Creșterea consumului de fructe și legume este o alternativă mai sănătoasă” a mai spus ea.

Veronese spune că studiul său sugerează, tuturor celor care consumă cartofi prăjiți, „că poate fi un factor important de mortalitate. Astfel consumul ar trebui redus semnificativ.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: