Vă doare urechea ?

urecheotitaNu trece gardă fără 2-3 cazuri de pacienți ce vin la spital plângându-se de dureri auriculare sau dureri de ureche. În general vara acest lucru se întâmplă mult mai frecvent vara pentru că umiditatea crește, temperatura de asemenea, și toate acestea duc la condiții favorizante apariției otitei externe sau medii.

Este important de știut că :

  1. Nu este bine să folosiți bețișoare pentru igiena auriculară. Făcând asta răniți pielea conductului auditiv care este fină și subțire și creați condiții favorabile infecțiilor. Cutuma conform căreia toaleta se face mai eficient cu aceste bețișoare trebuie să cadă. Ceara se produce în conductul auditiv extern, către pavilion și nu înăuntru. Folosind aceste bețișoare nu faceți altceva decât să împingeți ceara către timpan și eventual să îl răniți. Nu mai punem la socoteală faptul că acestea se pot rupe și nu de puține ori a trebuit să scoatem din ureche fragmentul captiv.
  2. Dacă aveți mâncărimi la o ureche sau deja aveți o afecțiune a uneia dintre urechi, nu folosiți aceeași mână în manipularea ambelor urechi. În acest fel nu faceți altceva decât să propagați voi înșivă infecția de la o ureche la cealaltă.
  3. Dacă mergeți să înotați, mai ales dacă ați mai avut probleme cu urechile, folosiți căștile de înot. Pătrunderea apei în urechi, mai ales a celei clorinate care este iritantă, favorizează apariția otitelor. Cu atât mai mult dacă aveți o otită supurată, sau timpan perforat. De asemenea, în cazul existenței unui dop de ceară, înotul favorizează expandarea acestuia și apariția durerilor la nivelul urechii ulterior.
  4. Nu aplicați voi soluții care mai de care mai „inovatoare” pentru durerile de urechi. Am scos și eu și colegii mei o groază de căței de usturoi din urechile celor care mai cred că este o soluție pentru durerile de urechi (otalgie). Singurul lucru pe care îl veți reuși este să vă traumatizați conductul auditiv sau, și mai grav, timpanul. Sigur usturoiul are calități terapeutice, însă administrat pe gură.
  5. Nu vă puneți voi în urechi tot felul de leacuri miraculoase. Am tot auzit de conuri care ard și care vă scapă de otalgie, de soluții miraculoase pe care dacă le puneți în ureche vă scapă de toate problemele. Sunt situații în care nu numai că nu scăpați de otalgie, dar vă mai alegeți și cu alte probleme, de exemplu arsuri ale pavilionului auricular.
  6. Nu puneți vată în urechi. Urechile trebuie să fie aerate. Orice obstruare a lor crează condițiile pentru proliferarea infecțiilor bacteriene sau fungice.
  7. Tratarea unei otite poate presupune toaleta zilnică, adică schimbarea zilnică a meșei locale pe care se pot pune o serie de medicamente sau antiseptice.

Cel mai bun sfat este să mergeți la medic atunci când

-vă dor urechile,

-când curg,

-când nu mai auziți le fel de bine iar această hipoacuzie este instalată brusc.

Gândiți-vă la urechile voastre ca la orice parte a voastră și că odată ce timpanul este fisurat nu veți mai auzi la fel din acel moment încolo. Circuitul firesc este la medicul de familie, apoi medicul specialist de ambulator (policlinică) și abia la urmă la spital. Un spital, mai ales de urgențe, are alte priorități, a se citi urgențe, iar dincolo de costurile foarte mari pe carele presupune activitatea în aceste unități, și voi veți aștepta rezolvarea urgențelor care poate să însemne câte ore de așteptare.

Așadar este bine să fiți un pic mai atenți la urechile voastre în această vară pentru a putea beneficia de un concediu sau o vacanță fără griji în privința sănătății voastre.

Sănătate maximă !

Un gând despre „Vă doare urechea ?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: