Ce-i de făcut când vă dor genunchii ?

GlucozaminasiartrozaCred că ați văzut și voi sau, și mai grav, sunteți voi în situația asta, de a avea o suferință a articulațiilor. Fie dor, fie există o imposibilitate de a face mișcări în articulația respectivă, fie se umflă, există o suferință a articulațiilor. Vârsta și stilul de viață sunt factorii care pot influența aceste afecțiuni. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât riscul de a avea o suferință articulară crește.

Ce ar trebui să vă alarmeze ? Dacă apar dureri nejustificate la nivelul articulației. Pot exista dureri explicate, de exemplu, de o febră musculară. Dacă dimineața nu puteți mișca pentru o vreme articulația și, în același timp, vă doare. Dacă se umflă și se înroșește. Dacă apar deformări la nivelul articulațiilor, mai ales la degetele mâinilor. Dacă aveți dureri persistente la nivelul coloanei vertebrale. Toate aceste lucruri ar trebui să vă facă să faceți o vizită, în primul rând medicului vostru de familie.

Cauzele sunt multiple. Unele pot fi ereditare, o structură a colagenului, substanța care contribuie la rezistența sistemului osteo-articular, mai aparte, mai puțin rezistent, altele pot fi legate de anomalii structurale pe care organismul le percepe ca fiind străine și le atacă. În unele cazuri poate fi vorba despre agenți infecțioși, bacterii, virusuri, sau poate fi vorba de traumatisme la nivelul articulațiilor respective. Sau despre suprasolicitări într-o articulație. De exemplu oamenii care trăiesc la munte fac mai des gonartroze pentru că trebuie tot timpul să urce sau să coboare în pantă provocând o suprasolicitare la nivelul genunchiului. Excesul de greutate poate fi un factor de risc pentru apariția acestor afecțiuni.

Cum puteți să vă feriți de aceasta și să vă păstrați starea de sănătate ?

Făcând mișcări firești pentru acea articulații. De exemplu, ridicatul unor greutăți de jos ar trebui să se facă cu spatele întins, îndoind genunchii. Să aveți o alimentație echilibrată, care să conțină calciu, dar și vitamina D3. Să faceți verificări periodice la reumatologul vostru. Iar dacă aveți o activitate fizică intensă, trebuie să vă protejați articulațiile. Adică să nu forțați mișcarea. De exemplu, extensia brațului nu trebuie făcută la maxim, ci lăsate câteva grade neparcurse în articulație, neîndoind cotul până la capăt.

Dar dacă deja suntem în situația de a suferi de o artroză?

Ce este de făcut ? În primul rând o consultație la reumatologul vostru care vă da o strategie de urmat. Fie că este vorba de medicație, fie că este vorba de alte strategii de lucru, trebuie să vă vedeți des cu el/ea. Pe lângă medicație se pot utiliza mijloacele fizio-terapeutice : băile cu ape sulfuroase, biocurenți, băi galvanice și toate celelalte metode fizioterapice. Apoi dieta trebuie suplimentată cu calciu, vitamină D3, dar și cu mersul la plajă pentru că trebuie să lăsăm soarele să introducă în organismul nostru acel calciu ingerat. Pentru că dacă lipsesc aceste elemente, s-ar putea să le fi luat degeaba doar pe unele din ele.  Un alt aspect de luat în considerație este schimbarea stilului de a lucra, merge și a folosi sistemul locomotor. Adică ar trebui să evitați să stați mult în picioare, să mergeți distanțe exagerat de mari pe jos etc.

Glucozamina poate fi o soluție pentru cei cu această afecțiune. Această substanță protejează cartilajul și sistemul osteo-articular fiind un aliat pentru voi în păstrarea stării de bine a articulațiilor voastre. O formă de glucozamină extrasă fără procedee chimice din crustacee ce trăiesc în apropierea Polului Nord, ce au o concentrație optimă pentru absorbție poate fi utilizată de voi folosește și mama și soacra mea. Au o glucozamină a cărui efect îl văd imediat, care nu creează alte probleme de toleranță, și care poate să însemne o libertate mai mare pentru cei care o utilizează.

Cartilagiile articulațiilor se degradează încă din anii tinereții, fiind un proces, să-i spunem fiziologic, de îmbătrânire. Însă dacă evitați factorii de risc, dacă vă supravegheați dieta și vă vizitați în mod regulat reumatologul aveți toate șansele să vă bucurați de priveliștea unui peisaj montan, să priviți valurile mării de la noi sau e aiurea, să puteți alerga după nepoți, cine are, iar cine nu când va avea.

Sănătate maximă !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: