Soarele prieten sau …..

SoarelepeplajaVara este momentul în care, cu mic cu mare, mergem la mare, la piscină, pe malul apei pentru a ne bronza. De ce ? Pentru că metabolismul calciului implică prezența radiațiilor ultraviolete, care catalizează transformările colecalciferolului și absorbția calciului la nivelul oaselor, dar și la nivel celular.

Astfel expunerea la soare este utilă și contribuie la sănătatea noastră. Dar expunerea excesivă la soare poate să transforme un avantaj în complicații. Pentru că, ca și voi, și eu și alții ne-am ars, la propriu, stând la soare. Și în loc să ne bucurăm de bronzul pus încet, fără grabă, ne trezim că nu putem dormi pentru că ne ustură pielea, ne doare capul, și avem prurit, adică ne mănâncă pielea, care începe să se descuame.  Pentru că da, bronzul rezultă în urma unei arsuri de gradul unu. Adică acea roșeață (eritem), și o ușoară durere. Sunt specifice arsurilor. Dar ce ne facem dacă ne trezim cu bășicuțe pe piele ? Este arsura de gradul doi. Nu mai pomenesc de aspectul descuamării intense, acele cojițe cu care ne luptăm după ce venim de la mare.

În primul rând nu trebuie să se ajungă acolo. Dar dacă s-a ajuns acolo trebuie luate măsuri. Un medic specialist este cel mai în măsură să vă îngrijească. În principiu va fi vorba despre creme hidratante, de analgezice, și în unele cazuri, va fi nevoie de a sparge aseptic acele „bășicuțe” și trebuie pansate umed.

Că să nu se ajungă acolo, câteva lucruri trebui întreprinse :

  1. Alegeți-vă cu grijă orele de expunere la soare. Radiațiile solare nu trebuie să fie foarte intense. De obicei de la 8 jumătate, da știu, nu e o oră de concediu, până la 11 jumătate sau cel mult 12. Chiar dacă pare barbar să ne trezim dimineața în concediu, este mult mai bine decât să ajungem la spital.
  2. Alegeți-vă o loțiune de protecție solară, în funcție de cel fel de ten aveți. În principiu, cu cât aveți tenul mai deschis cu atât trebuie să aveți un factor de protecție mai mare. Dacă mă întrebați pe mine, factorul de protecție 30 este de preferat.
  3. Hidratați-vă. Pe orice cale. Orală, adică să beți multă apă, dar și folosind creme locale, aplicate direct pe piele, cu efect hidratant. Nu uitați că trebuie să combatem efectele unei arsuri, e adevărat de gradul unu.
  4. Folosiți-vă de umbră. E adevărat că o umbrelă poate fi scump sau e încă un articol de plajă de cărat, și știu că asta revine mai ales bărbaților, dar s-ar putea să vă felicitați pentru asta, și de asemenea și ceilalți membri ai familiei sau prietenii cu are mergeți la plajă.
  5. Nu stați mereu la plajă. Puteți alterna programul cu zile în are vizitați ceva sau stați indoors cum zic americanii. Lăsați pielii timp să se vindece.

Contează foarte mult și perioada în care vă programați concediile la mare. În general, lunile iulie  și august, pe Marea Neagră, Mediterană sunt de evitat. Soarele și temperaturile sunt infernale și asta cu cât coborâm către tropic. Începutul lui iulie, începutul lui septembrie sunt perioade care vă oferă un soare mai blând. Că să nu mai pomenesc de prețurile de extrasezon…

Țineți cont că copii suportă mai greu soarele, iar dacă sunt micuți, trebuiesc protejați suplimentar de soare. Nu trebuie în niciun caz să vă prindă cu ei pe plajă ora 12 ! Atenție la hidratarea lor. Dacă sunt mici nu o să vă dați seama cât sunt de deshidratați. Și vor fi pentru că ei au un metabolism mai instabil al apei, așa că este sarcina voastră să îi păziți de asta.

Este important să știm că vom găsi soarele și mâine, și poimâine, deci nu e nevoie să ne bronzăm intensiv, asta pentru a ne bucura e concediu și de beneficiul expunerii înțelepte la soare.

Vă doresc vreme bună, servicii excelente și să vă întoarceți odihniți !

Un gând despre „Soarele prieten sau …..

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: