Când vă fuge pământul de sub picioare

VERTIJFoarte frecvent vin pacienți pentru consultații pentru că amețesc. Nu este gardă în care să nu vedem pacienți ce se plâng de vertij ( amețeli), tulburări de echilibru ( totul se învârte, chiar și când stau în pat și nu pot merge sau sta în picioare), au greață, fără a vărsa neapărat. Toate astea alcătuiesc sindromul vertiginos, sau vertijul paroxistic benign. Sunt manifestări extrem de zgomotoase uneori, ce necesită internarea pentru tratament și supraveghere.

De ce apare ? Care sunt cauzele ?

Cel mai frecvent este o cauză funcțională, anomalii ale vascularizației urechii interne, când nu sunt leziuni organice, ci doar o adaptare defectuoasă a circulației. Cum spuneam și mai sus, unele cazuri necesită internarea pentru că pacientul nu poate nici să țină ochii deschiși pentru că amețește. De multe ori nici în pat nu poate sta pentru că are poziții care declanșează criza vertiginoasă. Tratamentul constă în administrarea de vasodilatatoare, vitamine din grupul B, și alte neurotrofice care nu fac altceva decât restabilesc, sau tentează să restabilească echilibrul la nivelul terminațiunilor nervoase și să medieze astfel tonus vascular. Oricum simptomele pot persista într-o formă atenuată săptămâni întregi, 3-4 săptămâni după inițierea tratamentului, de aceea este important că tratamentul să nu fie întrerupt. De asemenea, un consult neurologic trebuie efectuat și dacă se consideră necesar, inițierea unui tratament pe termen mediu și lung.

Apoi vin cauzele organice, hipertensiunea arterială, spondiloza cervicală, nevralgii de tot felul,  boala Meuniere. În aceste situații vertijul este o consecință a acestor afecțiuni, iar rezolvarea lui, a vertijului, va veni din tratarea corectă a bolii de bază. Cele mai frecvente situații de acest fel le generează hipertensiunea arterială tratată discontinuu, din neglijența pacientului, datorită apariției unor situații intercurente, expunere prelungită la soare, efort fizic intens, infecții respiratorii virale sau bacteriene, sau agravarea perse a bolii. De aceea este extrem de important să mergeți la medicul de familie măcar o dată pe lună, poate doar să vă spună că nu aveți nimic, pentru că de multe ori hipertensiunea se poate gestiona prin dietă și prin supraveghere atentă. Iar dacă boala este cronică, în momentul de față controlul ei și prognosticul este foarte bun cu condiția ca valorile tensionale să fie controlate. Din experiența personală vă pot spune că sunt persoane care sunt diagnosticate și tratate ani de zile, peste 10 ani, și care nu fac complicații, cu o condiție : să se trateze.

Celelalte cauze organice trebuie în mod similar tratate, afecțiunile neurologice trebuie gestionate de un specialist neurolog ce, în principiu vă recomanda vasodilatatoare, dar el știe cel mai bine care, cui și în ce doză să le recomande și ce să mai asocieze acestora.

Preventiv

După cum puteți observa, aici este vorba de strategii curative. Adică când boala deja există. Ce puteți face mai mult pentru voi este să fiți preventivi. Mișcarea este un lucru simplu pe care îl puteți face zilnic, și numai mergând. De asemenea, dietele echilibrate sunt un lucru ce vă feresc de complicațiile vasculare de la care pleacă majoritatea problemelor cardiace și neurologice ca să nu mai pomenim de cele metabolice, cu o viză directă pe diabetul de tip 2, non-insulino necesitant.

Dacă amețeala nu vă dă pace, și dacă vă controlați tensiunea și nu aveți probleme neurologice, în principiu trebuie să vă vadă un orl-ist.

Sănătate maximă !

2 gânduri despre „Când vă fuge pământul de sub picioare

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: