Ce faceți dacă vă curge sânge pe nas ?

rinoragie2

Sursa foto : Google

Faptul că foarte frecvent la camera de gardă ajung pacienți cu rinoragia anterioară, adică le curge sânge pe nas, și că recurg la niște gesturi aproape religios, m-au făcut să scriu aceste idei.

Cea mai frecventă cauză de rinoragie este hipertensiunea arterială, dacă vorbim de vârste mature. O hipertensiune arterială neglijată, sau prost tratată, sau nerespectarea sfaturilor igieno-dietetice cum le spunem noi medicii, , adică să mănânci sărat, să bei alcool sau băuturi cu conținut mare de săruri, duc la sângerări pe nas. Dacă ne gândim la tineri, cel mai frecvent sunt virozele ce afectează fragilitatea mucoasei nazale. Mai sunt încă câteva boli care dau relativ frecvent sângerări nazale și acestea ar fi angiofibromul juvenil, mai ales la băieți, hematomul septal mai frecvent în bolile de sânge la tineri sau în traumatisme.

Când vorbim de femei ciclul poate duce la apariția rinoragiei, precum și stări fiziologice ca sarcina. Gravida care sângeră pe nas trebuie să știe că trebuie văzută de ORL-ist, dar și de obstetrician pentru a valida tratamentul dat pentru siguranța fătului.

Bolile endocrine sunt o cauză de rinoragie, precum și bolile rare de sânge sau ale vaselor care sunt mai friabile sau care prezintă granuloame sau alte tipuri de leziuni ce pot sângera. Este important de știut că și afecțiuni precum tumorile, benigne sa maligne, pot sângera. Polipii sunt la categoria tumori benigne, iar mai grav, tumorile rinosinusale pot debuta așa, prin rinoragie, restul simptomelor apărând mult mai târziu, mult prea târziu.

Cert este că este o problemă serioasă pe care trebuie să o tratați cu echilibru. Ultimul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne panicăm. Dincolo de faptul că este de înțeles sperietura sângerării, trebuie spus că o stare de emoție sau teamă poate accentua sângerarea prin efectele sistemului nervos simpatic.

Ce ar trebui să faceți dacă vă curge sânge pe nas :

 1. Pensați-vă nasul cu două degete, de-o parte și de altă a aripilor nazale și strângeți bine pentru a realiza o compresiune locală.rinoragie
 2. Stați drept. Nu vă aduce niciun beneficiu cutuma acea de a vă da capul pe spate, eventual și cu o mână în sus.
 3. Controlați-vă tensiunea.
 4. Dacă aveți un dispensar în apropiere, mergeți să vă vadă medicul de familie. El vă va direcționa unde trebuie, a se citi spital, dacă sângerarea nu se oprește cu manevrele de până acum.
 5. Nu luați aspirină, ibuprofen sau alte antinflamatorii nesteroidiene, pentru răceală mai multe zile la rând, adică peste 3-4 zile, mai ales dacă știți că ați mai avut rinoragii. Aceste medicamente favorizează apariție rinoragiei ca și administrarea de cortizon sau hormoni estrogenici și progestativi.
 6. Mergeți imediat la un medic. Fie cel de familie, fie cel de urgențe pentru a vă opri rinoragia. Nu stați acasă mai multe zile cu așa ceva pentru că puteți să vă anemiați serios.

Puteți evita voi înșivă această situație, evitând câteva lucruri menționate mai sus, controlându-vă tensiune și starea de sănătatea în general, în așa fel încât să evitați rinoragia anterioară, care este neplăcută ca situație, dat și ca tratament medical și chirurgical. Credeți-mă pe cuvânt ! E mult mai puți dureros să evitați rinoragie decât să o tratăm !

3 gânduri despre „Ce faceți dacă vă curge sânge pe nas ?

Adăugă-le pe ale tale

 1. Te salut, Liviu!
  Acest articol este un îndemn minunat, excelent argumentat, bine venit pentru fiecare dintre noi. Mersul la medic trebuie să fie parte din educaţia noastră. Prevenţia este cu mult mai ieftină decât durerea, lucru pe care trebuie să-l știm cu toţii. Sper să înţelegem că medicamentaţia după ureche nu a fost niciodată o soluţie. Seară liniștită!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: