Sinuzită sau nu ?

sinuzita

Sursa foto : Google

Într-una din gărzi am avut o viitoare colegă, o studentă la medicină, care venise pentru dureri de cap, dureri la nivelul ochilor. Clinic nu avea nimic, și după ce i-am comunicat domnișoarei concluziile examinării, am avut surpriza să constat că domnișoara este dezamăgită. Nu mai înțelegeam nimic. „Dacă vreți să vă spun că aveți ceva, eu vă spun”, îi zic. Și începe o discuție interminabilă, la propriu, despre fiziopatologie, despre interelația dintre orl și patologia respiratorie. Între timp sună și telefonul gărzii… În facultatea ni s-a spus despre sindromul „studentului medicinist în anul 3”, care rezidă în identifica în simptomatologia proprie simptome pe care le citești în cărțile de medicină.

Ideea este că vorbind despre durerea de cap, cefalea cum o numim, noi doctorii, este cea mai frecvent simptom, de cele mai multe ori, generat de sinuzită. Poate și de asta viitoarea colegă insista că are ceva…Între noi fie vorba, oricare din noi, dacă am face o radiografie, am avea o voalare a sinusurilor nazale. Nu e patologică neapărat. Pe de altă parte trebuie avut în vedere că sinuzita poate da complicații redutabile, cum ar fi meningita, abcesul cerebral, pareza de facial.

Așadar ce este de făcut în această situație ?

  1. Mersul la medicul de familie, orl-ist.
  2. Efectuat o radiografie a sinusurilor maxilare, etmoidale, dar care nu are o relevanță foarte mare.
  3. Computerul tomograf este investigația care poate da detalii extrem de utile. Însă este costisitoare. Așa încât trebuie să fie cântărită foarte bine.
  4. De cele mai multe ori simptomatologia cedează la tratamentul medicamentos. Însă, câteodată, este nevoie de soluția chirurgicală.
  5. Și alte patologii, alte boli, pot da această simptomatologie, așa că trebuie să aveți în vedere că poate fi vorba și de altă patologie.

Deci, atunci când vă doare capul este important să aveți o atitudine echilibrată.  Trebuie, întâi, la medicul de familie. Apoi trebuie să urmați tratamentul prescris. Dacă este nevoie, să mergeți la medicul ORL-ist. Și acesta vă va spune dacă este tratament medicamentos sau chirurgical sau dacă este nevoie și de consult în alte specialități.

Sinuzita mai presupune pe lângă durere de cap, și rinoree, adică ne curge nasul, durerea fiind poziționată deasupra nasului și în punctele sinusale, niște puncte  foarte bine delimitate. O deviație de sept poate fi o cauză care să ducă la sinuzită maxilară. Un implant dentar prost pus poate duce la sinuzita maxilară.

Fiți echilibrați, alegeți doctorul în care aveți încredere, și urmații sfaturile !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: