Poți să te ferești real de accidentul vascular ?

avcPentru că văd din ce în ce mai des dispute despre dovezile științifice ale unor terapii alternative, chiar în comunități științifice care ar avea acces la aceste date dacă le-ar căuta, am decis să traduc un articol al dr.Collin Campbel, un expert în materie de alimentație și corelarea acesteia cu patologia, în care argumentează cu dovezi din studii, mari, științifice ceea ce se știe de mult. Anume că alimentația noastră și stilul de viață ne pot băga în mormânt mult mai devreme sau, dimpotrivă, ne pot aduce o viață mai lungă. Așa că te invit să citești cu răbdare, până la sfârșit acest articol și mi-aș dori să aplici și tu aceste constatări în dieta ta pentru a fi mult mai sănătos sau sănătoasă.

În fiecare zi de vineri dimineață, la clinica noastră comunitară, care deservește persoanele cu venituri mici și familiile din San Bernardino County, California, vedem pacienții din ce în ce mai tineri care vin cu consecințe devastatoare, pentru tot restul vieții ale accident vascular cerebral. Acesta apare atunci când vasele de sânge din creier sunt blocate de un cheag de sânge sau ruperea acestuia, ducând la simptome, cum ar fi afazia (dificultate și incapacitatea de a vorbi), hemipareză (paralizie completă a unei părți a corpului) și chiar moarte.

Creierul constă în mai mult de 87 de miliarde de neuroni și aproape un trilion de celule de susținere, cum ar fi celulele gliale, toate necesitând sute de miliarde de afluenți microvasculati. De fapt, creierul este cel mai vascularizat organ și cel mai solicitat organ din organism. Acest lucru înseamnă că microvasele sale sunt în mod special susceptibile la leziuni pe parcursul vieții, expuse la traumatisme metabolice și fizice cauzate de dieta proastă, comportamentul sedentar, fumat și alte comportamente nesănătoase.

Accidentul apare brusc, dar leziunile se acumulează cu ani înaintea evenimentului în sine. Vedeți aceste cifre doar când un individ ajunge în camera de urgență. Aceste cifre sunt șocante: în fiecare an, 795.000 de noi cazuri de accident vascular cerebral sunt copleșitoare pentru sistemul nostru de asistență medicală [1]. La fiecare 40 de secunde, cineva are un accident vascular cerebral în S.U.A. Aceste statistici sunt palide în comparație cu numărul mare de persoane care nu suferă de accident vascular cerebral complet, dar de-a lungul timpului prezintă consecințe ale bolii microvasculare cumulative, cum ar fi declinul cognitiv și demența.

La fiecare 40 de secunde, cineva are un accident vascular cerebral în S.U.A.

În ultimele decenii, miliarde de dolari au fost cheltuite pentru cercetarea care vizează prevenirea și tratarea accidentului vascular cerebral și a demenței. Cu toate acestea, rezultatul net a fost absolut sumbru. Deși am scăzut mortalitatea datorată accidentului vascular cerebral și s-au înregistrat progrese în tratamentul accidentului vascular cerebral în camerele de urgență cu ajutorul tromboliticelor, un tip de terapie care dizolvă cheaguri atunci când este utilizat în primele 4,5 ore (reducând substanțial șansele de hemipareză sau afazie persistentă) , și terapii axate pe îndepărtarea cheagurilor (tragerea fizică a cheagului de la vasul blocat), incidența accidentului vascular cerebral este încă imensă. Unitățile mobile pentru accident vascular cerebral cu tehnologie avansată de imagistică și tehnologie de ultimă generație au fost utilizate timp de patru până la cinci ani, dar cele mai recente date arată că astfel de instrumente scumpe (fiecare unitate costă 1,2 milioane de dolari fără costul întreținerii) nu reușesc sî reducă această incidență.
Accidentul vascular cerebral rămâne principala cauză a dizabilității în S.U.A., dar nu am concentrat nici un efort asupra consolidării sau protecției creierului, astfel încât această boală să poată fi evitată în primul rând. Din păcate, studii recente arată că nu am făcut niciun progres în reducerea factorilor de risc pentru accident vascular cerebral: diabetul zaharat, colesterolul și tensiunea arterială ridicată sunt toate în creștere ca prevalență. Un pacient care vine în camera de urgență cu un accident vascular cerebral, de obicei, se termină cu plata a zeci de mii de dolari pentru scanarea CAT obligatorie, RMN, ecografie carotidiană și ecocardiogramă, precum și camera de urgență și serviciul ATI, pentru a fi eliberate în cele din urmă la reabilitare cu ajutorul unui agent antiplachetar cum ar fi aspirina sau clopidogrelul și medicamentele de reducere a colesterolului din timpul zilei.

Aceste tratamente au un efect minim asupra accidentului manifestat deja și sunt chiar mai puțin eficiente în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale viitoare. Proporția pacienților care se califică pentru astfel de intervenții medicale și endovasculare este mică, iar rezultatele sunt minore, chiar și pentru mulți dintre cei care beneficiază de terapii în primele ore. Există dovezi că odată ce cineva are un accident vascular cerebral, șansele de a avea un accident vascular cerebral ischemic recidivant pot fi de până la 32%, în timp ce șansele unui accident vascular cerebral hemoragic (sângerare în creier) cresc la 54%. Alte studii arată că, după patru decenii de declin, ratele de accident vascular cerebral sunt acum în creștere. De exemplu, în Florida, scăderea ratei mortalității accidentelor vasculare cerebrale a fost inversată în perioada 2013-2015, cu o creștere semnificativă (cu 10,8% pe an) a ratei mortalității accidentelor vasculare cerebrale. În rândul pacienților cu origine hispanică, tendința ratei mortalității de accident vascular cerebral sa inversat în 2013, trecând de la un declin de 3,6% pe an în perioada 2000-2013 la o creștere semnificativă de 5,8% pe an în perioada 2013-2015.

Deci, acest lucru înseamnă că nu avem opțiuni în afară de status quo-ul? De fapt, au existat o mulțime de date până în prezent, care arată că stilul de viață poate avea un efect profund asupra prevenirii accidentului vascular cerebral primar. Acum știm că 80% din riscul de accident vascular cerebral se datorează factorilor legați de stilul de viață: fumatul, o dieta nesănătoasă, cu un aport ridicat de sare și zahar și niveluri scăzute de activitate fizica, care conduc la obezitate, hipertensiune arteriala, colesterol ridicat și reducerea importantă a glicemiei – toate acestea pot duce la accident vascular. Fără a fi surprinzător, acestea sunt aceleași comportamente și factori de risc care afectează sănătatea generală a creierului și cresc riscul de demență.

Studiile au demonstrat în mod constant o relație pozitivă puternică, continuă și independentă între tensiunea arterială (TA) și accidentul vascular cerebral, astfel încât cu cât este mai mare valoarea TA, cu atât este mai mare riscul de accident vascular cerebral. Riscul de accident vascular cerebral ischemic crește cu 22% pentru persoanele supraponderale și cu 64% pentru persoanele obeze comparativ cu persoanele cu greutate normală. Având diabet zaharat timp de zece ani triplează riscul de accident vascular cerebral, și unul din cinci pacienți cu diabet zaharat moare de accident vascular cerebral.

Milioane de dolari sunt cheltuite anual pe medicamente pentru colesterol și scăderea tensiunii arterială, în ciuda faptului că știm ce tip de stil de viață reduce riscul de accident vascular cerebral.

Scăderea colesterolului din sânge este o strategie importantă în prevenirea accidentului vascular cerebral. Studiile multiple au arătat că scăderea colesterolului agresiv cu medicația poate reduce în mod semnificativ riscul de accident vascular cerebral primar și recurent la mai multe populații, iar aceste studii sunt nucleul orientărilor actuale ale ghidurilor pentru AVC. Dar aceste recomandări se bazează pe faptul că colesterolul scăzut este asociat cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral și boli de inimă pentru a începe cu – că o dietă scăzută în grăsimi saturate și colesterol reduce dramatic riscul de accident vascular cerebral. Ca și în cazul tuturor problemelor legate de sănătate, accentul se pune, de obicei, pe medicație: o soluție rapidă, dar una care are un efect minim asupra cauzelor care stau la baza acesteia. Cele mai multe dintre aceste medicamente sunt inițiate după apariția unui accident vascular cerebral – după manifestarea dizabilității și atunci când accentul se pune mai degrabă pe controlul daunelor decât pe prevenție.

Aceste medicamente nu sunt benigne. Fiecare dintre ele are efecte secundare extraordinare și de multe ori necesită alte medicamente pentru a combate aceste efecte secundare. Între timp, există dovezi ample potrivit cărora o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale este asociată cu un risc redus de accident vascular cerebral într-o manieră sensibilă la doză. O dieta mediteraneană tradițională a fost studiată în mod repetat și arată o asociere inversă cu accidentul vascular cerebral – cu cât aderați mai mult la dieta mediteraneană, cu atât riscul de accident vascular cerebral este mai mic. Doar prin adăugarea unei uncii de nuci la regimul alimentar și fără a schimba nimic altceva, riscul de accident vascular cerebral a fost redus cu aproape jumătate în studiul PREDIMED.

Dar ce este o dietă mediteraneană? Vin, pește și brânză? Am studiat noi înșine pentru a găsi cea mai robustă bază de date posibilă, una care are numărul și urmărirea care ar putea valida ceea ce am bănuit despre relația dintre accident vascular cerebral și factori de stil de viață și ce elemente și comportamente au cel mai mare impact asupra riscului de accident vascular cerebral. Nu au existat multe studii pe termen lung, pe scară largă asupra populației, care să investigheze riscul de accident vascular cerebral și intervenția cuprinzătoare a stilului de viață. Am avut norocul să avem acces la studiul California Teachers Study, care a analizat mai mult de 133.000 de subiecți urmăriți de peste 20 de ani și oferă o perspectivă unică asupra relației dintre factorii de stil de viață și boala. Deoarece am fost interesați de nutriție, ne-am concentrat asupra unei categorii deseori studiate – a dietei mediteraneene și a modului în care aceasta afectează riscul de accident vascular cerebral. Am fost interesați în special de ce tipuri de alimente în acest model dietetic au avut cea mai mare influență asupra accidentului vascular cerebral.

Practic, dieta este marcată astfel încât un scor mai mare înseamnă aderență mai mare și un scor mai mic înseamnă o aderență mai slabă. Un scor mare este dat pentru plante: legume, cereale integrale, fructe, fasole / legume, nuci și semințe și acizi grași omega 3; un scor redus este dat pentru consumul de carne, păsări de curte, produse lactate și zahăr prelucrat. Ceea ce am constatat a fost că efectul benefic al dietei mediteraneene nu a fost binar, ci a fost treptat, ceea ce înseamnă că fiecare pas spre o mai mare aderare la o dietă mediteraneană a fost asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral. Cu alte cuvinte, fiecare schimbare de stil de viață mică a avut un efect măsurabil.

Participanții cu cea mai mare aderare la un model întreg de produse alimentare, pe baza de plante au fost în măsura să reducă riscul de accident vascular cerebral cu pana la 30 la sută.

Acest lucru a fost incredibil de plin de speranță, având în vedere faptul că un impediment major al schimbării stilului de viață în studiile clinice este natura sa binară percepută. Doctorii și pacienții par să fie convinși că schimbarea stilului de viață este tot sau nimic, că dieta dvs. trebuie schimbată complet sau că veți eșua. Știind că fiecare pas spre schimbare va reduce riscul pe care îl implică și îl stimulează.

Cea de-a doua constatare a fost că cele mai benefice componente ale dietei mediteraneene nu erau vinul, brânza sau uleiul de măsline – ideea populară a acestei diete – ci mai degrabă componentele neprocesate pe bază de plante. Și acei participanți cu cea mai mare aderare la un întreg model alimentar, pe bază de plante au reușit să reducă riscul de accident vascular cerebral cu până la 30%.

Aceasta este o descoperire remarcabilă, pe care o implorăm ca sistemul de sănătate să-l adopte pe măsură ce cu toții ne luptăm să tratăm – sau, mai bine, să prevenim – această boală devastatoare. Dacă un aliment întreg, pe bază de plante are un efect atât de profund asupra prevalenței bolilor vasculare cum ar fi accidentul vascular cerebral, imaginați-vă efectul asupra bolii microvasculare cumulative care afectează milioane și le supune unui risc mai mare de declin cognitiv și demență. Acest fapt singur ar trebui să devină prima campanie de sănătate publică. Afecțiunile vasculare ale creierului reprezintă o mare majoritate atât a afecțiunilor neurologice degenerative cât și non-degenerative. Ele sunt debilitante, greu de tratat, costisitoare de gestionat, apărute din ce în ce mai devreme în viață și, în aproape toate cazurile, pot fi prevenite. De aceea este atât de important să promovăm o întreagă hrană alimentară, o dietă bazată pe plante, care este cea mai bună și singura metodă pe care o avem de a proteja creierul și de a reduce dramatic riscul atât al accidentului vascular cerebral, cât și al demenței.

Acum știi ce ar trebui să faci pentru a te feri de accidentul vascular ! Depinde doar de tine ce vei face. Dar știu că vei aplica aceste date dietei tale și astfel îți vei păstra sănătatea ta intactă !

2 gânduri despre „Poți să te ferești real de accidentul vascular ?

Adăugă-le pe ale tale

 1. Ahaa, its good conversation regarding this piece of
  writing at this place at this website, I have read
  all that, so now me also commenting here. I have been surfing online greater than 3 hours these days, yet I by no means discovered any interesting article
  like yours. It is lovely price enough for me.

  Personally, if all website owners and bloggers made excellent content
  material as you probably did, the net might be a lot more helpful than ever before.
  This is a topic that’s near to my heart… Thank you!
  Exactly where are your contact details though? http://starbucks.com

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: