Ce e mai bun : orezul alb sau brun ?

orezulbrunÎn 2012, a fost publicată o meta-analiză care lega consumul de orez alb de diabet, în special în țările asiatice. Chiar și în Statele Unite, unde se consumă mult mai puțin orez alb, cercetările arată că consumul regulat de orez alb a fost asociat cu un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2, deși orezul brun a fost asociat cu un risc mai scăzut și care a fost după controlul asupra altor tipuri de stiluri de viață și diete factori cum ar fi fumatul, exercițiul, consumul de carne, fructe și legume. Cercetătorii au estimat că înlocuind chiar și doar o treime din o porție de orez alb cu o cantitate egală de orez brun ar putea reduce riscul de diabet zaharat cu 16%.

De la publicarea meta-analizei din 2012, un studiu din Spania a sugerat că consumul de orez alb a fost asociat cu risc scăzut de diabet. Cu toate acestea, a fost un studiu mic comparativ cu celelalte, doar cu sute de participanți, spre deosebire de sutele de mii de persoane implicate în celelalte studii. În Spania, orezul este de obicei consumat în paella, care este preparat în mod obișnuit cu șofranul, iar cercetările au arătat că șofranul ar putea avea potențial terapeutic împotriva diabetului. În plus, în Spania, consumatorii de orez alb au mâncat și mai multe fasole, care par să aibă și proprietăți antidiabetice. Acest lucru arată cât de dificil este să deducem relațiile cauză-efect din studiile populaționale, deoarece nu putem controla totul. Da, putem controla greutatea, fumatul, alcoolul, exercițiile și așa mai departe, dar poate că oamenii care sunt suficient de inteligenți să mănânce orez brun sunt de asemenea suficient de inteligenți pentru a purta centuri de siguranță și căști de ciclism, pentru a instala detectoare de fum și pentru a renunța la bungee jumping. Ceea ce avem nevoie este o modalitate de a finanța studii de intervenție randomizate, unde schimbăm loturile de subiecți de la orez alb la orez brun și vedem ce se întâmplă. „Până atunci, efectul consumului de orez alb asupra dezvoltării diabetului de tip 2 va rămâne neclar”. Dar nu am avut astfel de studii … până acum.

Așa cum am arătat în videoclipul meu „Merită să trec de la orezul alb la cel brun ?”, cercetătorii au efectuat un studiu în care femeile supraponderale au fost randomizate în două grupuri: una după o dietă cu pierdere în greutate, cu o ceașcă de orez fiartă în fiecare zi și altul cu o ceașcă de orez brun fiert în fiecare zi. După șase săptămâni, grupurile s-au schimbat, iar grupul de orez alb a mâncat orez brun și viceversa. Când subiecții consumau orez brun, au avut o scădere semnificativă a greutății, în special în jurul taliei și a șoldurilor, scăderea tensiunii arteriale și o reducere a inflamație.

Cercetătorii au descoperit efecte similare pentru prediabetici: înlocuirea orezului brun cu orezul alb a dus la o pierdere semnificativ mai mare în greutate, o pierdere mai mare a taliei și o presiune mai bună a sângelui.

Orezul brun nu poate ajuta doar să se scape de grăsimile abdominale, ci și să păstreze funcția arterială. Hiperglicemia poate înăbuși arterele noastre, tăind jumătate din capacitatea lor de relaxare în decurs de o oră, indiferent dacă sunteți diabetic, aveți prediabet sau sunteți nondiabetic. Pentru diabetici, totuși, funcția lor arterială coboară și rămâne jos. De asemenea, știm că orezul brun poate avea efecte de scădere a glicemiei comparativ cu orezul alb. Deci, trecerea la orez brun ajuta la conservarea funcției arteriale? La oameni cu sindrom metabolic, în termen de o oră de la masă cu o ceașcă de orez fiert, putem obține o scădere a tensiunii arteriale, dar nu și în cazul orezului brun.

În ciuda tuturor beneficiilor orezului din cereale integrale, oamenii din Asia preferă adesea orezul alb, considerându-l mai moale și mai gustos decât orezul brun. Cu toate acestea, într-un grup de adulți chinezi, cercetătorii au descoperit că doar o mică parte dintre ei au încercat vreodată orez brun. „Înainte de degustarea orezului brun, majoritatea participanților au considerat că este inferior orezului alb din punct de vedere al gustului și calității …” Astfel, cercetătorii au servit pur și simplu și, după ce au degustat-o, majoritatea și-au schimbat mintea .

 

Articolul original aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: