Cum afli dacă ai polipi nazali ?

polipoza-nazalaPolipoza nazală este o afecțiune frecventă, de natură alergică pe care o văd destul de frecvent la consultații. Ce îi aduce pe oameni la medic atunci când au această problemă ? De cele mai multe ori faptul că nu pot respira pe nas. Că dorm cu gura deschisă sau că trebuie, de nevoie, să respire pe gură. Uneori chestia asta se însoțește și de un somn cu sforăituri.

Și nu de puține ori, pacientul spune că folosește tot felul de pufuri de dat în nas, care își pierd eficiența în timp. Și nu e recomandabil să continue cu asta pentru că unele din aceste medicamente dau dependență și își pierd astfel din eficiență.

Polipii nazali apar ca urmare a unor infecții repetate la care organismul reacționează apărându-se prin mecanisme care presupun fibrozarea mucoasei nazele. Adică, vrând să izoleze infecția, organismul organizează în jurul zonei afectate un fel de carantină fizică. Care se numește fibroză. Astfel apar polipii care sunt acele zone de izolare fizică, care se fibrozează și care ocupă spațiul din fosa nazală. Iar acest lucru, ocuparea fosei nazale, nu mai lasă spațiu pentru ca aerul să mai treacă către rinofaringe, partea din spatele nasului. Iar situația asta duce și la modificarea funcțiilor mucoasei nazale. Nu mai umezește cum ar trebui aerul care pătrunde în organism, nu mai poate face o curățenie optimă a aerului care pătrunde prin oprirea anumitor particule, nu mai poate face reglajele fine asupra funcției respiratorii de care este responsabilă. Iar acest lucru are repercusiuni asupra întregului organism.

Nu de puține ori polipoza nazală se asociază cu astmul bronșic pe care îl întreține.

Ce este de făcut ?

În primul rând trebuie confirmată suspiciunea acestei boli, lucru care poate fi făcut printr-o examinare clinică, directă. Confirmarea cea mai buna se face prin endoscopie nazală care identifică polipii din cavitatea nazală. De asemenea, un examen CT va evalua și situația sinusurilor paranazale, în ce măsură sunt afectate și dacă trebuie tratate și acestea.

Primul pas este tratamentul medicamentos care are drept țintă combaterea mecanismelor de generare și întreținere a polipozei nazale. Antinflamatoarele nesteroidiene, vasoconstrictoarele locale, antialergicele, precum li corticosteroizii locali sunt utilizați pentru asta. Iar când bănuim o suprainfecție bacteriană, se adăugă și antibioticele. De remarcat că tratamentul cu corticosteroizi, menit să reducă partea de mecanism alergen ca trigger, poate dura și 3 luni. De multe ori acest tratament ține în frâu boala.

Alte ori este nevoie de intervenit chirurgical pentru îndepărtarea polipilor de la nivelul foselor nazale. Această operație e poate face clasic, sau sub control endoscopic. Ultima variantă este mult mai simplu de efectuat pentru pacient care nu mai are acea agresiune chirurgicală decât în mică măsură, se poate externa la 2-3 zile postoperator dacă nu apar complicații. De notat este că această intervenție, foarte frecvent, trebuie repetată pentru că polipii se refac. De asemenea, un tratament de desensibilizare alergologică postoperator este de preferat. Sigur că și preoperator ar fi util, dar din practica zilnică pacienții vin la medic când deja evoluția este îndelungată, iar desensibilizarea singură nu mai este suficientă.

Se constată frecvent în practică că polipoza este însoțită de situații anormale locale. Deviația septului nazal, cornete nazale inferioare mărite de volum care reduc și mai mult spațiul prin care aerul mai poate trece sunt frecvent constate. Și, de asemenea, aceste situații medicale au o sancțiune chirurgicală, mai ales dacă subiectul se decide să se opereze.

Așadar ce ar trebui știut în ceea ce privește polipoza nazală ?

Că este bine să evitați mediile cu pulberi, praf, profesiile care presupun manipularea acestor pulberi cum ar fi fermier ce lucrează cu păsări, lucrător în industria cimentului și a construcțiilor, profesioniștii din medicină, din industria textilă,din industria construcțiilor de mașini. Aici se pot aplica filtre la nivel macro, de către angajator sau individual. Testarea alergologică poate fi necesară pentru a identifica alergenul în cauză.

Apoi, dacă aveți obstrucție nazală, nu faceți exces de vasocontrictoare. S-ar putea să vă faceți mai mult rău decât bine.

Trei, mergeți la medic. La cel de familie întâi, apoi la otorinolaringolog. Luați în calcul necesitatea intervenției chirurgicale.

Patru : gândiți-vă că va fi o boală cu care va trebui să vă obișnuiți pentru că va trebui tratată o perioadă mai lungă de timp.

Important este să vă preocupați de starea dumneavoastră de sănătate în așa fel încât să surprinde-ți boala în stadiile cele mai timpurii.

P.S. Dacă aveți nevoie de date mai detaliate și personalizate sau de un sfat O.R.L., lăsați-vă datele la comentarii și vom intra în contact.

Sănătate maximă !

Un gând despre „Cum afli dacă ai polipi nazali ?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: