Bucură-te de iarnă !

kitzsteinhorn-3117148_1920Acum, că pe la munte a venit zăpada, cred că și tu ai fost la schi, săniuș sau pur și simplu la „plimbare” pe munte sau chiar la pârtie. Și e foarte bine pentru că facem mișcare. Însă trebuie să ține cont și de temperatură, mai ales dacă nu suntem obișnuiți să fim expuși la temperaturi joase.

De ce ? Pentru că organismul are mecanisme de protecție. Mucoasa sinusurilor paranazale secretă mucus pentru a asigura protecție imunologică, dar și pentru a asigura o încălzire a temperaturii aerului inspirat. Mecanismele „automate” sunt „setate” să aducă temperatura aerului inspirat la 30 de grade și umiditatea undeva la 80%. De asemenea, are taskul de a purifica aerul de particulele cu o anumită dimensiune. Însă dacă îl expunem la acești factori stresori pe perioade lungi, ce crezi că o se întâmple ? Evident, vei răci, cum se spune popular. Și dacă aceste mecanisme îs date peste cap, poți fi în situații mai complicate, cum ar fi traheo-bronșită sau pneumonia.

Și ce-i de făcut ? Ei bine, nu trebuie să stai în casă, decât dacă asta e opțiunea ta. Poți să mergi pe pârtie, la săniuș, dar să alternezi perioadele de expunere la frig cu perioade de stat indoor, cum zic americanii, la un ceai, pentru că hidratarea este foarte importantă. Organismul secretă mai mult mucus pentru a se apăra, deci ai nevoie de lichide mai multe. De asemenea, poți mânca mai multe fructe, exotice sau băștinașe, pentru flavonoidele și vitaminele din ele au un efect antioxidant care vor ajuta organismul să-și refacă moleculele de apărare, imunoglobulinele, complementul și alte molecule implicate în apărare ce se consumă la aceste expuneri.

Apoi, astăzi sunt o groază de echipamente de sport care îți pot asigura protecție cât mai bună, nu doar împotriva traumatismelor, dar și împotriva factorilor de mediu. Nu trebuie să-ți fie frig, nu trebuie să acumulezi umezeală în haine, deci echipamentele ar trebuie să te ferească de asta și știu că există astfel de echipamente. Deja simt privirile suspicioase și aud „dar sunt scumpe !”. Probabil că așa e ! Dar sănătatea ta nu e ? Nu am niciun deal cu niciun producător sau retailer, dar știu că nu o să-ți placă de pe pârtie pe un pat de spital…. Nu ?

Iar dacă ești părinte, ei atunci ai treabă ! 🙂 Trebuie să-i îmbraci bine, chiar dacă o să protesteze, să nu îi lași prea mult în aer rece, iar toate celelalte sfaturi li se aplică și lor. Nu trebuie să-i „călești” forțat. Iar o traheo-bronșită sau o pneumonie sigur nu o să fie plăcută pentru ei și nici pentru tine. Mai ales că există riscul să lege psiho-emoțional sporturile de iarnă de experiența negativă și să nu dorească în viitor să le mai practice. Și ei trebuie să știe că a te proteja e la fel de important ca și a te simți bine pe pârtie sau la săniuș.

Așa că îți doresc s te bucuri de iarnă, să nu te vei cu doctorii din cauza sporturilor de iarnă. Știi cum se spune : „cu doctorul e bine să fii prieten, dar să nu ai nevoie de el !” 🙂

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: