Terapia biologică în polipoza nazală

Polipii-nazaliZilele trecute găsesc în cutia electronică un mesaj care vorbea despre noutăți în sinuzita cronică. Este o afecțiune foarte frecventă, peste tot în lume, inclusiv la noi. Nu este zi în care să nu fie un pacient care să aibă așa ceva.

Obstrucția nazală, adică respiratul greu pe nas, respirație orală, secreții seroase sau muco-purulente, cefalee, și asocierea, uneori, cu astmul bronșic sau alte patologii imunologice sunt întâlnite. Sunt două forme : cu polipi nazali sau fără. Polipii sunt degenerescențe benigne ale mucoasei nazale în urma unor procese cronice, repetate de inflamație virală, bacteriană sau combinată la nivelul mucoasei nazale Dacă există și un teren atopic, adică o predispoziție a subiectului pentru alergii, atunci obstrucția nazala este mai importantă pentru că riscul de apariție a polipilor crește.

Până nu demult strategia terapeutică constă în tratament în primă fază, cu antinflamatorii, anticongestionante, antihistaminice, medicamente care stimulează drenajul și, dacă aveam semne de infecție bacteriană, antibiotic pentru 10 zile. Se mai folosesc și tratamentele cu corticosteroizi topici, adică administrați local, pentru 3 luni. Iar dacă aceste tratamente nu dau rezultate la dozele maximale se indică cura chirurgicală în cazul polipilor și a sinuzitelor fungice. Partea proastă pentru pacient este că foarte frecvent polipoza recidivează și astfel trebuie reintervenit chirurgical.

Noutatea este utilizarea terapiilor biologice în tratamentul sinuzitelor cronice pe principiul că acestea au un mecanism inflamator, de tip 2, care implică molecule a căror efect poate fi blocat cu terapia biologică. Adică anticorpi monoclonali care blochează receptorul pe care ar trebui să acționeze substanțele care produc inflamația. Astfel se întrerupe procesul inflamator, deci și boala.

Dovezile sunt sintetizate în studii comunicate anul acesta. Aici este unul din ele. Dupilumab este medicamentul biologic care a demonstrat că reduce numărul și dimensiunile polipilor nazali, reduce necesitatea reintervenției chirurgicale pentru recidiva polipozei nazale. Are și efecte secundare. Nazo-faringita, agravarea polipozei nazale, cefalee, epistaxisul au fost efectele secundare cele mai frecvent citate.

Mepolizumab este un alt agent biologic care țintește și astmul bronșic. Se pare că nu are aceeași eficiență asupra polipilor nazali, dar are mai puține efecte secundare. Dovezile acestui medicament asta arată.

Datele sunt încurajatoare, însă cred că mai este necesar timp pentru a testa eficiența corelată cu timpul a acestor terapii. În Europa este deja înregistrat dupilumab, însă dacă nu intră pe programele de sănătate, nu știu câți pacienți vor putea plăti 3000 de euro, costul tratamentului pentru 4 săptămâni…

Mepolizumabul este și el înregistrat, iar prețul este comparabil cu al dupilumab, undeva la 3000 de euro.

Așa cum se întâmplă în medicină frecvent, costul unor descoperiri este prohibitiv, iar dacă statele nu se implică în introducerea lor pe programe, le vom aminti doar așa ca o enumerare și atât…Pe de altă parte, poate este timpul ca noi toți să aflăm cât costă o operație de polipoză nazală, care cred că este undeva în jur la 3 000 de euro, după datele mele care vizează clinici private din București, așa încât, dacă rezultatele sunt comparabile, la fel și efectele secundare, cred că evitarea riscurilor operatorii ar fi o miză. Iar dacă realitatea va confirma reducerea recidivelor polipozei cronice, atunci costul poate că se justifică…

Cert este că avem o nouă soluție pentru cazurile care nu mai răspund la celelalte tratamente, de stat depinzând mărimea accesului la această noutate.

Update

În România indicația de polipoză nazală pentru dupilumab nu este înregistrată la Agenția Națională a Medicamentului. Cu alte cuvinte, pe teritoriul României nu se poate utiliza în această indicație. Acest subiect poate fi updatat, corelat cu acțiunile companiei producătoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: