Biserica, conștiința și sănătate

people-913770_1920

Din nou despre responsabilitatea noastră, a fiecăruia, în ce privește sănătatea personală. Din nou au apărut postările care numără bisericile și spitalele. Despre asta m-am mai exprimat, dar nu pot să nu mă mai exprim odată. Numărăm bisericile, care evident sunt mai multe și pentru că s-au construit în câteva sute de ani. Apoi nu pot să nu observ ignoranța crasă a noastră, a românilor, legat de prevenția transmiterii virusului COVID-19. Totul în jurul nostru cade, arde, explodează, noi ce facem ?

Ne ducem la grătar, îl învinuim pe Dumnezeu că ne-a părăsit, învinuim statul că nu e competent….Că deh, pe noi nu ne atinge. Un septagenar la tv se laudă că el a fost vaccinat de parcurgerea celui de-al doilea război, ca copil, și astfel nu se teme de virus….

Văd pensionari care umblă creanga, să mai vadă un preț, să mai facă și aia și ailaltă. Oameni în vârstă și fără minte ! Iertat să-mi fie, dar sunt cei mai la risc și tocmai ei se expun, cu bună știință, cel mai mult. Dar de vină e biserica !

Că nu dă un decret să se abolească orice regulă. De igienă, de transmitere a bolilor infecțioase, de bun simț…Eu pun o întrebare : oare cuvântul conștiință ne este cunoscut ? Ce ne spune fiecăruia dintre noi conștiința ? E important răspunsul acela pe care ni-l dăm în intimitate. Nouă înșine. Pentru că, deși nu sunt avocatul bisericii, biserica a oferit facilități de carantinare, preoții individual își riscă sănătatea alinând suferința muribunzilor cu prețul propriei vieți, a cheltuit în facilități sociale, împlinindu-și astfel misiunea de diaconie.

Oare ce mai vrem de la ea ? Să ne adoarmă conștiința ? Cred că unii dintre noi asta și-ar dori…Veste proastă : conștiința o vom avea cu noi mereu, chiar și atunci, sau mai ales atunci, când vom muri. E legătura noastră, acceptată sau tăgăduită, cu Dumnezeu. Și treaba e că nu poate fi păcălită. E vie și e ca o oglindă. Poate că ne e frică de ea, și atunci dăm vina pe altcineva. Și pe biserică.

Poate că să ascundem că ne e frică să ieșim din cercul nostru de comfort. Poate pentru a ne ascunde incapacitatea noastră de a construi spitale sau de a le moderniza pe cele pe care le avem deja. Poate pentru că nu suntem dispuși să facem ceva incomod, ceva care ne-ar strica comfortul, cum ar fi, de exemplu, să stăm în case pe tipul epidemiilor. Sau să ne vaccinăm la timp. Sau să ne facem controlul medical anual.

Așa că nu mai da vina pe biserică. Uită-te întâi la ce faci tu ! Dacă tu ești convinsă sau convins că tot ceea ce faci este corect și că pentru problemele tale sau ale apropiaților este de vină altcineva, atunci învinovățește biserica. Deși eu mă îndoiesc puternic că ea e de vină….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: