Tele-medicina și eroarea medicală

coronavirus-4914028_1920Am cântărit bine dacă să scriu aceste gânduri. Peste tot vorbim de luarea distanței sociale pentru a evita transmiterea COVID-19. Asta include și digitalizarea, a se citi a face online, aproape tot ce se poate face online. Și cum profesia mea e cea de medic, apare soluția, alternativa tele-medicinei.

O fi bună, nu o fi bună ? O să spui cum pot să întreb așa ceva ? Păi să-ți dau un exemplu : am de pansat o ureche. Cum să fac asta online ? Tare aș rea soluții la asta. Nu vreau să fiu retrograd și reacționar, dar cred că trebuie aplicată aceste măsuri cu echilibru. Sunt lucruri care pot fi făcute de la distanță în medicină. Dar cred că, de exemplu, o declarație a pacientului sau a potențialului pacient este neclară sau e nespecifică, cum sunt multe situații în medicină. Și o palpare a abdomenului poate face o diferență. Nu pot să nu îmi amintesc o eroare de diagnostic făcută de un medic experimentat, într-o consultație fizică, a pus diagnosticul de abdomen acut chirurgical, cu indicație chirurgicală, fără sesizeze că pacienta avea un brâu, ce a fost palpat și luat drept abdomen. Dacă un alt medic nu sesiza acest detaliu, ce crezi că s-ar fi întâmplat ?

O rețetă, o chestie administrativă poate fi rezolvată, și e recomandabil să fie făcută online. Dar atunci când vorbim de punerea unui diagnostic, de tratamente care presupun manevre fizice, cred că singura modalitate de a face medicină este cea fizică. Oricum, toate ghidurile și protocoalele sunt făcute cu pacientul în față. Chiar și pentru manevrele de control.

Pe de altă parte, așa cum am mai spus-o și pe Youtube, este foarte important să cântărești bine atunci când faci programarea și când te duci la medic. Mai ales în această perioadă, când te expui pe tine și pe cei apropiați ție. Poate spui că nu are cum să ți se întâmple. Că e o diversiune. Că se întâmplă la ei…Mai gândește-te odată ! Ai exemple clare : Italia, Spania, Marea Britanie. Așa au spus și ei și trebuie să urmărești ce li se întâmplă acuma.

Așa că

spală-te pe mâini,

poartă mască,

evită să pui mâna pe suprafețe din locurile publice,

poartă cu tine dezinfectant în vase mici, care au și dispozitive de dozare.

acasă dezinfectează-te, pe tine și hainele.

Și #staiacasă, chiar dacă ai programat vizita la medic pentru lucruri care sunt cronice, care evoluează de săptămâni, luni sau chiar ani. Ai putea salva așa niște vieți. Poate a celor dragi ție…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: