Se poate trăi cu cancer laringian operat ?

drBrooklariingectomizatE o întrebare, pe cât de tulburătoare, pe atât de vitală. Și sunt oameni care, probabil, și în acest moment primesc această teribilă veste, că au cancer de laringe. Sau cancer de gât cum i se mai spune, mai ales în Statele Unite.

Și cred că este un moment extrem de important, plin de emoții, nu numai pentru pacient, ci și pentru familia lui. Și poate fi un moment de cotitură care poate influența foarte mult evoluția bolii în sine. Am văzut de multe ori pacientul care se prăbușește sub greutatea acestei vești și a alegerilor pe care trebuie să le facă. Să se opereze, să nu se opereze… Cum va deveni viața lui fără voce ? Va face complicațiile teribile de care îi vorbesc doctorii ?

Și de multe ori nici tu ca doctor, ca cel care îngrijești un astfel de pacient, nu știi care e cea mai bună soluție pentru el…Pentru că viața i e va schimba radical. Modul cum va comunica, cum va înghiți, cum își va face meseria. Uneori e nevoie să își schimbe chiar profesia !! Și imaginează-ți ce efort e ăsta ! Unul enorm, după un alt efort enorm, acela de a se vindeca, de a trăi cu noua lui situație medicală !

Iar când un doctor este acel pacient, lucrurile devin mai complicate, poate…De ce ? Pentru că știe ce riscuri sunt, ce șanse de supraviețuire, teoretice, sunt…Șie mult mai greu de tratat un coleg… 😦

Mai jos ai un interviu cu un medic care a trecut prin aceste experiențe teribile de viață. Și care nu se dezminte de la profesia lui de a ajuta semenii. Aflați în situația lui. A scris mai multe cărți în care dă sfaturi practice pentru acești pacienți despre cum să trăiască cu această nouă situație. În interviul de mai jos dr. Brook spune că această carte este tradusă și în românește, însă eu nu am găsit-o, încă…Aici găsiți blogul dr.Brook unde puteți vedea și cartea lui cu sfaturi practice.

 

Sper că este o informație utilă, practică și care susține afirmația că se poate trăi cu cancer de laringe, chiar și operat. Important este să avem diagnosticul cât mai devreme, să aibă pacientul o atitudine pozitivă, sigur, corelată direct cu starea lui, și să caute medicul în care poate avea încrederea cea mai mare.

Sănătate maximă !!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: