Pandemia COVID-19 între libertățile individuale și binele comunității

covid-19-4969084_1920Am zis ca nu o sa mai scriu, că nu o să mă mai poziționez în acest subiect, dar mă mănâncă degetele. Și pentru că la cabinet, unde aproximativ 7 ore, ca toți colegii mei, port masca corect, peste nas și gura, deși port ochelari, și pentru că am avut niște reacții puerile la îndemnul de a pune masca corect, plus ca am văzut ieri o atitudine realmente de desconsiderare a celorlalți, în spațiu închis masca sub bărbie, trebuie să-mi aștern gândurile.

În primul rând boala, infecția cu SARSCOV 2,  există, are o evoluție imprevizibilă, sunt oameni la risc, majoritatea vârstnici și pe care trebuie să-i protejam. Și doar pe considerentul că pot fi părinții, bunicii și, mai nou, copiii noștri cei afectați și la risc.

Apoi am și eu informații despre raportări inexacte ale cazurilor de către autorități, despre dorința unora de a controla, de a guverna mai ușor o populație speriată. Că există viruso-dictatura. Că sunt interese majore economice ca aceasta stare să persiste. Despre toate teoriile conspiraționiste sau mai rău voitoare. Și poate că unele dintre ele sunt reale….

Însă dacă o faci pe a deșteptul, o să-ți spui că ție nu ți se poate întâmpla, că ești intangibil, ei bine gândește-te la Ceaușescu. Ești tu mai puternic decât el ? Sau la orice rudă sau prieten care a murit din „bună sănătate”. Săptămâna asta am acordat ajutor unui om tânăr care a căzut din picioare, în plină zi, în plină stradă,  pentru că a făcut, cel mai probabil, un accident vascular cerebral. Crezi ca le știi pe toate ? Ca ești de neatins ?

Dacă scuza ta e ca te sufoci cu masca câteva minute cât o porți, imaginează-ți că ai mama cu un tub în gât, pentru că a făcut insuficiență respiratorie, că altfel moare, și că nu o poți ajuta efectiv cu nimic ! Mai gândește-te că poate ai un copil cadru medical pe care iresponsabilitatea unora îl obligă sa lucreze 8 sau 12 ore într-un echipament extrem de incomfortabil și care îi scade performanta medicală. Pentru că numai vede bine cu toate alea pe el, nu mai poate fi, deci, la fel de precis în manevre. Și ghici cine suferă din aceste cauze ? Pacientul pe care îl îngrijește și care, da, oricât de greu ți-ar fi să crezi, poți fi chiar tu !

Cred ca ar trebui sa ne gândim cu toții, mai ales acum când e evident ca am greșit drumul, când datele au luat-o razna, că nu e despre noi. Despre fiecare dintre noi. Ci despre ceilalți. Pentru că o neglijenta a noastră, a fiecăruia dintre noi, o va plăti altcineva. Și dincolo de faptul că nu cred că ți-ar conveni ca un străin sa-ți îmbolnăvească familia, e și o măsură de civilizație să te gândești la comunitatea ta, să o protejezi, să o aperi.

Am tot ezitat sa scriu următoarea fraza, dar cineva trebuie sa o spună : suntem ignoranți, indolenți și, pe alocuri, nesimțiți. Da, noi romanii. Unii dintre noi, dar suficient cât să contamineze, să facă rău comunității. Poate ca o sa mă urăști pentru aceasta frază și te înțeleg. Uneori adevărul doare. Însă cel mai mult mi-as dori sa declanșeze în tine un proces de conștiință aceasta fraza ! Și mai mult mi-as dori sa mă contrazici faptic !

Pentru ca vezi tu, dacă noi vom avea grija unul de altul niciun complotist, oricât de maestru ar fi, nu va putea sa ne învingă. Nu mai avea cu ce sa ne învingă. Și mai mult decât atât, dacă nu vom face toate lucrurile care să ne protejeze, poate rude, prieteni, vecini vor ajunge șomeri și din cauza fiecăruia dintre noi. Cum te satisface acest gând ? Îți e comfortabil ? Cum va evolua comunitatea ta atunci ? Și dacă cumva te gândești că nu te atinge, îți dau o veste proastă : te va atinge în cele din urmă. Indiferent unde și indiferent cum pentru că noi, oamenii, suntem creați să fim interdependenți.

Așa ca poarta-ți masca, chiar dacă ești convins că o să mori sufocat ! Îți garantez eu că nu vei muri din această cauză ! Și nu, nu e un semn de slăbiciune !

Spală-te pe mâini de câte ori vii de undeva sau dă-te cu soluții antiseptice ! În fond e vorba de igiena ta personală care te poate feri nu numai de această boală ! Știi că și hepatita se ia tot așa ?

Ferește-te tu de aglomerații ! Nu cred că ești chiar atât de dependent de înghesuială și că nu poți trăi dacă nu respiri nas în nas cu altcineva ! 

În final nu pot decât atât să-ți mai zic :

„Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi în lume !”

2 gânduri despre „Pandemia COVID-19 între libertățile individuale și binele comunității

Adăugă-le pe ale tale

  1. Asa, si dupa aceea o sa fie totul bine sau ati uitat sa mentionati ” pana la sfarsitul vietii tale”?
    Cum si cand se termina povestea asta ca nici vaccinul nu o sa ne faca pe toti imuni? Si chiar daca prin absurd ar face-o ce ne facem cu restul de virusi? Si de ce nu au trebuit masurile astea pentru alte boli virale cu mortalitate mai ridicata?
    Ce credeti moartea de foame sau ucis de cel care vrea bucata ta de pâine e mai usoara?
    Oare cei care ne vor jefui vor purta masca regulamentar?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: